Vastuullisuus Martinselkosessa

Täällä Martinselkosessa luonto on aivan ulko-ovella. Se on yrityksemme tärkein vetonaula ja tulevaisuutemme. Olemme aina eläneet luonnossa luonnon ehdoilla ja pyrkineet takamaan toiminnallamme luonnon säilymisen, jatkuvuuden.

Liikkuminen luonnossa

Luontomatkailu ei ole massaturismia. Pyrimme retkillämme pieniin ryhmäkokoihin, jotta luonto ei kuormitu ja kaikki pääsevät nauttimaan luonnon rauhasta. Käytämme olemassa olevia polkuja, jotta luonto kuluisi mahdollisimman vähän. Koska välimatkat ovat pitkät, joudumme käyttämään siirtymiin ja huoltoajoihin ajoneuvoja. Pyrimme kuitenkin toteuttamaan kaikki retket niin pitkälti lihasvoimin kuin mahdollista.

Retkillä huolehdimme ettei luontoon jää sinne kuulumatonta roskaa. Käytämme merkittyjä tulipaikkoja ja siellä vain polttopuita jättäen alueella kasvavat puut rauhaan.

Majoitustilat ja kierrätys

Meillä on kaksi majoitusrakennusta. Vanhempi rakennuksista lämpiää pelletillä, jonka hiilijalanjälki on yhtä pieni kuin metsään lahoavan puun. Uudempi rakennus lämpiää maalämmöllä, joka on lähes hiilineutraalia. Sähkön ostamme ekologiselta sähköntuottajalta.

Jokaisesta huonekansiosta löytyy erikseen ohjeet jätteiden kierrätykseen. Meillä on kompostori biojätteelle ja huolehdimme oikeisiin kierrätyspisteisiin: palavan jätteen, muovin, patterit, pullot ja tölkit, paperin ja metallin.

Ruoka

Käytämme paljon lähiruokaa. Marjat ja sienet kerätään metsästä. Hyödynnämme myös järvistä saatavaa järvikalaa ja metsien riistaa. Ruokalistalta löytyy mm. haukipihvejä ja hirvikäristystä. Loput ruokatarvikkeet ostamme Suomussalmelaisista kaupoista ja pääpaino on lähellä tuotetuissa elintarvikkeissa. Leivomme itse paljon leipää ja pullaa.

Yhteisöllisyys

Suurin osa työntekijöistämme on paikallisia tai lähialueilta. On tärkeää työllistää täällä suurten työttömyyslukujen alueella. Käytämme mahdollisimman paljon paikallisia palveluita. Lakanat peseytyvät pienessä paikallisessa pesulassa, kauppa asiat ja laitteiden huollot hoidetaan paikallisissa yrityksissä, kirjanpito, pankki, vakuutukset, kuljetukset jne. ovat kaikki paikallisten osaajien käsissä. Tuemme myös paikallista harrastustoimintaa säännöllisillä lahjoituksilla.

Eläimet ja metsästys

Karhut on meidän tärkeimpiä työkavereita. Karhuretkiemme tarkoitus on näyttää turvallisesti asiakkailamme nämä metsien kuninkaat. Moni asiakkaamme pelkää karhua ennen retkelle lähtöä, mutta retken aikana mieli muuttuu. Haluamme omalla toimillamme lisätä tietoisuutta karhuista ja siitä, että niiden kanssa on mahdollista elää rintarinnan. Karhujen ruokinta myös pitää karhupopulaation hyväkuntoisena.

Metsästys on osa Suomalaista kulttuuria ja metsän elämää. Hyväksymme kannanhoidollisen metsästyksen, jossa saalis käytetään mahdollisimman pitkälti ihmisten ja kotieläinten ruuaksi. Emme hyväksy huvimetsästystä (trophy hunting), jossa eläin tapetaan vain omaksi iloksi.